Zima 2020/21

Po několika letech napadalo větší množství sněhu i v nižších oblastech podhůří Krkonoš. Bohatá sněhová nadílka s sebou přinesla nejenom krátkodobé komplikace na některých silnicích, ale také obnovení tradice stavby sněhové sochy Krakonoše v Jilemnici.

Zima v číslech

  • 3 524 ujetých kilometrů během údržby
  • 416 inertního materiálu
  • 50 odklizených fůr sněhu v Jilemnici

Lomnice nad Popelkou

Je se svojí nadmořskou výškou 478 metrů jedním z nejvýše položených měst jižní části Libereckého kraje. Oproti nedalekým městům Turnov (260 m.n.m.), Jičín (287 m.n.m.) a Semily (340 m.n.m.) má drsný charakter s větší nárazovou rychlostí větru. Tyto faktory se společně podílejí na tvorbě sněhových jazyků, které mohou způsobit nemalé potíže řidičům.Vybaveni vozidlem Mercedes-Benz Arocs s pluhem a sypací nástavbou Giletta jsme se několikrát vydali na úpravu cest v okolí Lomnice nad Popelkou.

Silnice II. třídy v okolí Lomnice nad Popelkou se staly naším rajónem

Z kabiny není o zajímavé výhledy nouze. O tom se můžete přesvědčit i ve videu dole.

Jilemnice

Na náměstí brány do Krkonoš se po dvou letech objevil Krakonoš. Sníh na jeho stavbu jsme vozili z převážně z parkovacích ploch od Masarykovy městské nemocnice a hasičárny. Sníh, převážně suššího charakteru – „prašan“, neměl moc velký objem a po jeho skropení došlo k dalšímu poklesu. Výsledná výška okolo 5 metrů nepatří sice mezi historicky největší, ale Josef Dufek se svým týmem odvedli fantastickou práci. Krakonoš jde s dobou a zdravým životním stylem. Bez fajfky a klobouku, je obklopen smrky, krkonošskými chaloupkami – ve kterých lze spatřit Zvědavou uličku – a kostelem. Díky velkým mrazům, které nás momentálně provázejí, by mohl vydržet značnou dobu. Více než 100letá tradice pokračuje.

Krakonoš na jilemnickém náměstí

Úklid sněhu v Dolení ulici

Štědrá nadílka sněhu se negativně projevila na průjezdnosti Dolení ulice v Jilemnici. Již tak úzká silnice, která je lemována několika historickými budovami, byla sněhovými mantinely ještě více zúžená. Nahrnutý sníh s obtížemi umožňoval používání chodníků (na které ovšem hrozil pád ledu z okolních střech) a silnice samotná byla pokryta vrstvou sněhu a ledu s vyjetými kolejemi.

Fréza poháněná hřídelí z převodovky traktoru si hravě poradí i s kusy ledu. Sklápěčku o objemu 20 000 litrů naplní do 2 minut.

Vyrazili jsme do akce

2 náklaďáky. 1 fréza. 2 malotraktory. Jedno slunečné dopoledne. To vše stačilo k tomu, abychom zbavili celou Dolení a Kavánovu ulici od sněhu. Postupovali jsme od budovy Intersportu směrem k náměstí až na samotný nájezd na Krkonošskou ulici u kruhového objezdu. Odklizený sníh jsme odváželi na plochu u křižovatky ulice Ve Vrbičkách a silnice 286.

Zima se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci. Jestli ještě vůbec přijde poslední kolo tuhých mrazů, ví možná opravdu jenom Krakonoš. Moje vlastní zkušenosti „horala“ mi napovídají, že se ještě určitě dočkáme nárazového hustého sněžení. Obvykle vydrží jeden den a těchto dní bude ještě v březnu několik. Ale nejpozději od poloviny prvního jarního měsíce bude slunečno.

Petr Anděl
andel@dslogistic.cz