Závody tahačů YETD 2012

V letošním roce proběhl 5. ročník soutěže určené mladým řidičům kamionů všech značek, kterou pořádá společnost SCANIA. Cílem této soutěže je najít nejlepšího evropského řidiče kamionu ve věku do 35 let. Společnost DS Logistic s.r.o. reprezentoval v této soutěži čtyřiadvacetiletý Petr Kopecký z Kundratic u Jilemnice.

Petr úspěšně absolvoval teoretický test složený z 24 otázek z oblasti bezpečnosti provozu, technických vlastností vozidla, z oblasti zdravovědy atd. a zařadil se mezi 50 postupujících do regionálního kola. 

V regionálním kole již museli soutěžící ukázat své schopnosti v manévrování s vozidlem, v bezpečné a hospodárné jízdě a v odhadu vzdálenosti. Petr se umístil na 4. místě což mu zajistilo postup do českého finále.

Do českého finále se probojovalo 10 nejlepších závodníků. Soutěžilo se ve dvou blocích. Dopolední blok se skládal z jízdy hospodárnosti, kontroly vozidla před jízdou a jízdy zručnosti. Po polední přestávce bylo vyhlášeno 5 nejlepších řidičů, kteří se utkali v odpolední finální disciplíně „Poraž svého krále“. Ve finále hrály velkou roli emoce. Petr svými řidičskými dovednostmi a schopností zachovat chladnou hlavu dokázal porazit mnohem starší a zkušenější kolegy a stal se vítězem českého finále. Kromě hodnotných cen dostal Petr možnost změřit své síly s nejlepšími řidiči Evropy v evropském finále, které se konalo ve švédském Södertälje, sídle společnosti Scania. Motivace pro všechny závodníky byla opravdu veliká, neboť mohli vyhrát zcela nový tahač Scania řady R v hodnotě 100 000 Eur.

Finálový turnaj se uskutečnil v průběhu dvou dnů a zahrnoval náročné disciplíny z oblasti hospodárné a defenzivní jízdy, zabezpečení nákladu, kontroly vozidla před jízdou, záchranářských a hasičských dovedností a bezpečného, přesného manévrování. Soutěžící museli prokázat, že mají schopnosti a dovednosti odpovědných řidičů těžkých nákladních vozidel. Petr předvedl vynikající výkony a obsadil krásné 5. místo!