Vítáme u nás „staronovou krasavici“ Scanii

Už nějaký ten pátek se u nás ve firmě probíralo, že budeme mít pro naši jedinou Scanii ve firmě (mezi těmi všemi Volvy a Mercedesy) připraven nový kabát

Ale stále spousta lidí vlastně nevěděla, zda je to pravda, jak to bude vypadat, kdy to bude atd. atd. V úterý 21. května nastal právě ten den, kdy jsme si konečně kamsi kousek pod Olomouc pro naše autíčko zajeli. Scanii v bílé barvě vlastníme od roku 2012, na podnět pana Chuchlíka se začalo jednat s panem Gallem, který by nás této okoukané barvy zbavil a vytvořil tak netradiční reprezentativní umělecké dílo:) Filip Gall se věnuje technice zvané airbrush (která byla použita i pro naši Scanii) již od roku 1993 a na silnicích můžete potkávat mnohé z jeho výtvorů (mixy, kamiony, motorky, auta aj.). Jistota kvalitně odvedené práce byla zaručena!

Naše spolupráce se rozeběhla na počátku roku. Proběhla spousta výměn názorů, emailů, telefonátů, než jsme se dopracovali k úplné spokojenosti. Motiv byl od počátku jasný – chceme medvěda, který vyjadřuje sílu, dravost. Ale nastal první problém, vycházet při tvorbě z našeho logomanuálu, držet se firemních barev (žlutá, červená), a nebo zvolit skutečného medvěda v přírodě s přírodními barvami? Při druhé variantě se bude moc pan Gall více vyřádit a předvést co umí, takže jdeme do přírody! Tím pádem se zavrhly firemní barvy. Nějakým způsobem jsme se dopracovali k obrázku medvěda dominantně stojícího kdesi na kameni znázorňující svou sílu a agresivitu. Ten se nám libí! Ale co pozadí obrázku, jaká bude vlastně barva auta? Rukou nám prošla řada návrhů, tahle barva, pak tahle, sem čára, sem stín, to jo, to ne. Nakonec ale vyhrály hory, které se potáhnou skoro od začátku až do konce. Opět pár připomínek, že ty hory by mohly začínat ještě třeba takhle, pak aby sahaly až k ramenům medvěda, pak zas že ta tráva je moc zelená, nebe moc modré atd. atd. A když už jsme věděli, jaký bude konečný motiv, i že barva Scanie zůstane bílá, další problém písmo – styl, barva, stín, a nebo ne? Ale tak nějak jsme to zdárně doklepali a návrh byl konečně po sto letech hotov!:) Pan Gall má velké uznání za trpělivost! :)

Po domluvě termínu se bílá nudná Scania dovezla do dílny pana Galla a on se mohl pustit do díla. Čekaly ho ještě četné úpravy povrchu a příprava pro samotnou malbu, poté už jen hurá do práce na tom našem veledíle. Časově malba zabrala šest dní po cca 14 hodinách. Pro nanesení obrázku byla použita technika zvaná airbrush. Jedná se o jemnou techniku nanášení barev s možností vytvářet různé motivy, obrazy a barevné přechody. Pro malbu jsou použity akrylátové autolaky a krycí bezbarvé laky s UV filtrem zaručující stálobarevnost a odolnost proti poškození.

Po čtrnácti dnech nebránilo už nic tomu si „novou Scanii“ vyzvednout. Společné chvilky bude prožívat spolu s Pepou Šaldou, který se o ní bude jistě ukázkově starat a hýčkat si ji. A když ne, tak uvidí! :) Další fotografie na následujícím odkazu Scania Airbrush.