Chovatelský den PAKA 2013

V pátek 21. června se konal chovatelský den ve Zboží, pořádaný společnostmi Chovservis a Agrochov Stará Paka a.s. Kromě vystavované techniky byla k vidění i výstava spojená se soutěží o nejlepší dojnici a nositelku (majitelku) nejlepšího vemene. Celkem bylo k vidění 26 prvotelek a krav na 2. a vyšší laktaci.

A právě do této soutěže jsme měli přihlášené dvě kravičky z farmy Svojek (Dolarka Matylda a Hraběnka Šarlota). Po 3 týdny jsme denně pilně cvičili vodění za ohlávku a chůzi, abychom se rovněž mohli zúčastnit a byli rovnocennými soupeři. Naše farma se takovéto akce zúčastnila naposledy před 12 lety! Čas rychle utíkal a bylo třeba obě krávy připravit a zkrášlit (ostříháním a vykoupáním). Co se ale nestalo! Dva dny před výstavou nám bohužel jedna z připravovaných kraviček (Dolarka Matylda) onemocněla a musela zůstat doma.

V pátek ráno nastal NÁŠ velký den. Za bouřky a velkého deště jsme se museli vydat na cestu do Zboží. Pozn. zootechničky: Když jsme krávu Šarlotu bezpečně naložili na připravený vůz, oddychli jsme si, že snad nejhorší máme za sebou?! Ale velká chyba v úsudku! Hrozné zjištění nás čekalo na výstavě. Nepřivezli jsme krásnou čistou Hraběnku Šarlotu, ale neuvěřitelně „špinavé čuně“ 

Nedalo se nic dělat a čekal nás opět očistný kolotoč. Namočit, vymydlit, vykartáčovat, usušit. Kdyby se soutěžilo o nejvíce špinavé zvíře, určitě bychom vyhráli 1. místo. Týdny těžké práce nazmar určitě nepřišly a výsledky se v zápětí dostavily. Hraběnka Šarlota pod vedením ošetřovatelky Evy Hradecké získala z 15 prvotelek krásné 3. místo a ze všech vystavovaných krav získala ocenění a 1. místo za nejlepší a nejkrásnější vemeno. Naše Hraběnka navíc získala 10 inseminačních extra dávek zdarma a kostku lizu. Letošní úspěchy bychom si rádi zopakovali i v dalších letech. Velká pochvala za vynikající výsledek patří především Janě Zahradníkové a Evě Hradecké!

Prohlédněte si celou galerii